بیماری دیابت میتواند منجر به عوارضی همچون خشکی چشم، رتینوپاتی دیابتی و… شود. در شرایطی که فرد اقدام به درمان خشکی چشم دیابتی نکند، میتواند منجر به آسیب دائمی به چشم و از دست دادن بینایی شود. خشکی چشم زمانی رخ میدهد که اشک تولید شده توسط چشمان فرد، کیفیت کافی برای حرکت دادن چشم را نداشته که این عارضه در مواردی ممکن است موجب درد و ناراحتی شود. خشکی چشم در دیابت در برخی موارد حتی میتواند باعث آسیب به چشم شده و در بینایی اختلال ایجاد کند.
طی بیماری دیابت، توانایی بدن برای پردازش گلوکز خون دچار اختلال میشود. انواع مختلفی از بیماری دیابت وجود داشته که دیابت نوع یک و نوع دو شایعترین آنها هستند. افزایش قند خون به صورت مزمن، ممکن است به اعصاب ظریفی که به ساختارهای چشمی عصب رسانی میکنند آسیب رسانده و در نتیجه کیفیت و مقدار تولید اشک کاهش مییابد. این اتفاق میتواند منجر به سندرم چشم خشک شود. به همین علت، غربالگری چشم به افراد مبتلا به دیابت توصیه میشود. برای این کار، باید به متخصص شبکیهی چشم مراجعه کنید.
عوارض چشمی دیابت
پیشرفت دیابت در بدن منجر به بروز اختلالات و بیماریهای زیادی خواهد شد. یکی از این اختلالات، عوارض چشمی بوده که در نهایت منجر به کم بینایی یا نابینایی در فرد مبتلا به دیابت خواهد شد. از عوارض چشمی دیابت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
رتینوپاتی دیابت
این عارضهی چشمی از مخربترین بیماریهای چشمی ناشی از دیابت بوده که بر اثر آسیب رگهای خوتی شبکیه چشم بروز میکند. این بیماری علائم بارزی ندارد؛ اما بعد از خونریزی دید تار شده و لکههایی در چشم پیدا میشود و در مواردی نیز حتی ممکن است دید فرد به کلی از بین برود. مواردی همچون حاملگی و افزایش فشار خون در بعضی موارد این بیماری را تشدید میکنند.
رتینوپاتی دیابتی با جراحی لیزر، لیزر درمانی و یا برداشتن زجاجیه درمان خواهد شد. البته گاها در مواردی نیز این بیماری پیشرفت کرده و به کوری فرد میانجامد.
آب مروارید
بروز بیماری آب مروارید در افراد دیابتی، ۲ تا ۴ برابر افراد سالم است. البته در افراد دیابتی زیر ۴۰ سال، این آمار به ۱۵ تا ۲۵ برابر رسیده و بیشتر در سنین پایین رخ میدهد. افراد مبتلا به آب مروارید همه چیز را تار میبینند. جوانان دیابتی گاهی طی چند هفته از گذشت بیماری خود، دچار آب مروارید میشوند.
درمان بیماری آب مروارید با تعویض عدسی طبیعی چشم و جایگزینی آن با عدسی مصنوعی انجام میشود.
آب سیاه (گلوکوم)
در شرایطی ممکن است رگهای خونی جدیدی در شبکیهی چشم رشد کرده و مانع از جریان طبیعی مایعات به خارج از چشم شوند. در چنین شرایطی، پس از مدتی فشار داخل چشم زیاد شده و موجب بروز آب سیاه میشود. این عارضه نتیجهی رتینوپاتی دیابتی پیشرفته است.
فلج شدن عضلات چشم
در بیماران مبتلا به دیابت، به دلیل درگیری عصب عضلات، ممکن است عضلات ناحیهی چشم آسیب دیده و حتی فلج شوند. در این حالت فرد ممکن است دچار دو بینی، لوچی یا حتی افتادگی پلک شود. هر چند موارد فوق قابل ترمیم بوده و معمولا بیماری بعد از ۴ الی ۶ ماه بهبود مییابد.
رابطه خشکی چشم و دیابت
دیابت یکی از دلایل خشکی چشم بوده و بنا بر تحقیقات انجام شده، تقریبا نیمی از مبتلایان به دیابت، خشکی چشم دارند.
بر اساس تحقیقات، خشکی چشم در ۱۵ تا ۳۳ درصد از افراد بالای ۶۵ سال مبتلا به دیابت رخ میدهد و این خطر با افزایش سن، افزایش مییابد. این موضوع احتمالا به دلیل سطح بالای قند خون است که باعث آسیب عصبی به اعصاب ظریفی میشود که از عملکرد سالم چشم و پلک پشتیبانی میکنند. این آسیب ممکن است منجر به اختلالاتی در عملکرد غدد اشکی و میبومین شود که در تولید و توانایی روان کنندگی اشک نقش دارند.
علائم خشکی چشم دیابتی
خشکی چشم در دیابت با علائمی همراه است. از این علائم میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
– درد در چشم
-قرمزی چشم
– احساس سوزش یا فشار در چشم
– تاری دید
– احساس وجود شن و ماسه یا اجسام خارجی در چشم
– احساس سنگینی پلک
– اختلال در باز کردن چشم
– چشمان خسته
از علائم رایج دیابت نوع ۱ و ۲ میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
– تشنگی شدید
– افزایش اشتها
– تکرر ادرار
– خستگی مفرط
– تاری دید
– دیر التیام یافتن زخمها
– سوزن سوزن شدن، درد یا بیحسی در اندامها
– تغییرات وزنی
سخن پایانی
در این مطلب از وبسایت شفاف، به این سوال پاسخ دادیم که آیا دیابت میتواند باعث خشکی چشم شود؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که، ابتلا به دیابت احتمال بروز بیماریهای چشمی را افزایش میدهد. از میان این بیماریها، میتوان به آب مروارید، آب سیاه، رتینوپاتی دیابتی، فلج عضلات چشم و خشکی چشم دیابتی اشاره نمود. از علائم خشکی چشم در دیابت، میتوان به مواردی همچون تاری دید، درد در چشم، قرمزی چشم، احساس سنگینی و سوزش در چشم اشاره نمود. به محض وقوع و مشاهدهی هر یک از این علائم، فورا به چشم پزشک مراجعه نمایید. در پایان، به شما پیشنهاد میکنیم تا این مقاله را در رابطه با درمان خانگی پرش پلک مطالعه نمایید.
سوالات متداول
خشکی چشم دیابتی چیست؟
این بیماری زمانی رخ میدهد که اشک تولید شده توسط چشمان فرد، کیفیت کافی برای حرکت دادن چشم را نداشته که این عارضه در مواردی ممکن است موجب درد و ناراحتی شود. خشکی چشم در دیابت در برخی موارد حتی میتواند باعث آسیب به چشم شده و در بینایی اختلال ایجاد کند.
علائم خشکی چشم در دیابت چیست؟
از علائم خشکی چشم در دیابت، میتوان به مواردی همچون تاری دید، درد در چشم، قرمزی چشم، احساس سنگینی و سوزش در چشم اشاره نمود.