قوز قرنیه یک بیماری چشمی است که قرنیه فرد را درگیر می کند و در بینایی افراد اختلال ایجاد می کند. قرنیه یک لایه شفاف و نازک است که نقش مهمی در انتقال نور به داخل چشم دارد. طی این بیماری، شکل قرنیه از حالت بیضوی به مخروطی تغییر پیدا می کند. قوز قرنیه به طور مستقیم به کوری نمی انجامد، اما می تواند به مشکلات و اختلالات بینایی منجر شود. در مراحل پیشرفته، قوز قرنیه می تواند باعث کاهش وضوح دید شود.
آیا بیماری قوز قرنیه باعث کوری میشود؟
در ادامه مشکلاتی را که قوز قرنیه برای شخص ایجاد می کند را بررسی می کنیم:
۱- کاهش دید
به دلیل شکل نامنظم قرنیه، شکست نور با حالت عادی تفاوت پیدا می کند، و باعث کاهش دید می شود.
۲- تغییرات ظاهر
قوز قرنیه باعث تغییراتی در شکل چشم می شود و ظاهر آن را تغییر می دهد. این تغییر ممکن است ظاهر نامطلوبی برای شخص ایجاد کند، و شخص را دچار اضطراب کند.
۳- حساسیت به نور
برخی افراد با مشکل قوز قرنیه، ممکن است به نور زیاد حساسیت داشته و در محیط های خیلی روشن اذیت شوند.
۴- ناراحتی و درد چشم
یکی از عوارض تغییر شکل قرنیه می تواند درد و خارش باشد که در برخی افراد بروز پیدا می کند.
۵- نیاز به تغییرات مکرر در ابزار بینایی
برخی افراد دارای قوز قرنیه ممکن است نیاز مکرر به تغییر عینک و یا لنزهای تماسی داشته باشند.
۶- افزایش بروز عوارض جانبی
در صورتی که قوز قرنیه در افراد کنترل نشود، ممکن است مشکلاتی مانند ترک های قرنیه، التهابات و آسیب های دائمی چشم به وجود بیاید.
درمان قوز قرنیه
برای درمان قوز قرنیه، با توجه به شدت آن راهکار های متفاوتی ارائه می شود که در زیر به آن اشاره می کنیم:
۱- استفاده از عینک و لنز های تصحیحی
این موارد با تغییر مسیر نور، باعث تصحیح شکل قرنیه می شوند. این تغییر مسیر نور، همچنین باعث کاهش نوردهی شده و منجر به بهبود دید شخص می شود.
۲- جراحی
طی جراحی قرنیه، اعمال متفاوتی جهت بهبود وضعیت انجام می شود. در اولین اقدام ترمیم شکل قرنیه انجام می شود. در مرحله بعدی می توان از لنز استفاده کرد و تا بعد از عمل جراحی، قوز قرنیه باز نگردد. در موراد خاص، و به عنوان آخرین راهکار برای این مشکل، جراحی تعویض قرنیه پیشنهاد شده و قرنیه شخص، با قرنیه اهدایی سالم تعویض می شود.
۳- کراتوپلاستی
از این روش برای کنترل و توقف روند قوز قرنیه استفاده می شود. این روش با استفاده از اشعه UV و ریبوفلاوین قوز قرنیه را کنترل می کند. این مواد با ایجاد پلیمر های جدید در قرنیه باعث افزایش استحکام آن می شوند و جلوی پیشرفت بیماری گرفته می شود. با انجام کراتوپلاستی در مراحل اولیه قوز قرنیه، ممکن است نیاز به انجام جراحی و تعویض قرنیه کاهش یابد و یا حتی نیازی به انجام آن نباشد. اما باید توجه داشت اثرات این روش بستگی به شدت بیماری و وضعیت شخص دارد. بنابراین بهتر است حتما با پزشک معالج خود در این باره مشورت کنید.
سخن پایانی
با توجه به مشکلات و عوارضی که قوز قرنیه برای افراد در پی دارد، بهتر است در مراحل اولیه تشخیص داده شود. پیشنهاد می شود حداقل سالی 2 بار برای معاینه به چشم پزشک مراجعه شود تا از سلامت چشمان خود اطمینان یابید. همچنین در صورت درگیر شدن چشم ها، امکان اقدام سریع برای کنترل و جلوگیری از پیشرفت قوز قرنیه فراهم می شود. اگرچه قوز قرنیه به تنهایی به نابینایی منجر نمی شود، اما باعث اختلالات دیداری مهمی می شود. این اختلالات در صورت عدم درمان مناسب و پیشگیری از پیشرفت آن ها می توانند به کوری ختم شوند. در پایان، به شما توصیه میکنیم تا این مقاله را نیز در رابطه با علت دوبینی ناگهانی چشم مطالعه کنید.
سوالات متداول:
۱- کراتوپلاستی چگونه از پیشرفت قوز قرنیه جلوگیری می کند؟
در این روش یک لایه نازک به قرنیه فرد اضافه می شود تا شکل و ضخامت قرنیه تغییر و اصلاح شود. همچینن از تغییرات بیشتر قرنیه جلوگیری می شود.
۲- تفاوت کراتوپلاستی با تعویض قرنیه چیست؟
تفاوت اصلی بین کراتوپلاستی و تعویض قرنیه در این است که در کراتوپلاستی تهاجم کمتری نسبت به چشم فرد صورت می گیرد و برای بیماران در مراحل ابتدایی قوز قرنیه مورد استفاده قرار می گیرد. اما تعویض قرنیه برای بیماران با قوز قرنیه شدید و پیشرفته مناسب است و همچنین نتایج بهتر و دائمیتری نسبت به کراتوپلاستی به جا می گذارد.