دوبینی چشم اختلالی چشمی بوده و عوامل مختلفی در ایجاد آن موثر هستند. زمانی که با نگاه کردن به یک تصویر، دو تصویر را مشاهده میکنید، این به آن معناست که دچار دوبینی هستید. شناسایی و اقدام به درمان در این عارضه به جلوگیری از تشدید آن یا بروز علائم دیگر کمک میکند.
دوبینی ناگهانی چشم
دوبینی ناگهانی چشم یا دوگانگی دید که به انگلیسی Diplopia نیز نامیده میشود، نوعی اختلال دید بوده که فرد در آن از یک جسم واحد دو تصویر میبیند. طی دوبینی ممکن است یک جسم به حالت های عمودی، افقی، مورب یا به صورت چرخشی در مقایسه با دیگر اجسام ظاهر شود.دوبینی ناگهانی چشم ممکن است از اولین علائم و نشانههای بیماری همستی همانند اختلال در عضلات و اعصاب بوده که منجر به اختلال در تعادل فرد، حرکت و مشکل در توانایی خواندن میشود.
دوبینی ناگهانی چشم در کودکان
دوبینی ناگهانی چشم در کودکان، منجر شده که کودک دو تصویر از یک شی را به صورت جداگانه یا با همپوشانی ببیند. دو نوع دوبینی چشم در کودکان وجود دارد.
دوبینی تک چشمی که در آن، فقط در یک چشم، بینایی دوتایی میشود. در این شرایط، دوتایی دیدن حتی وقتی یک چشم پوشانده شود نیز ادامه داشته و هنگامی که به جهات مختلف نگاه میکنید، دوتایی شدن از بین نمیرود.
دوبینی دو چشمی، دوتایی دیدن هر دو چشم بوده و طی آن، هر عاملی که بر یک یا چند ماهیچه اطراف مردمک چشم اثر بگذارد ممکن است منجر به دو بینی شود.
علت دوبینی ناگهانی چشم در کودکان
دوبینی ناگهانی چشم در کودکان ناشی از علل مختلفی بوده و ممکن است از دلایل زیر ناشی شود:
۱. آب مروارید
طی آب مروارید در کودکان، عدسی چشم به تدریج شفافتر شده که این اتفاق بر اثر دلایل مختلفی همچون جراحت چشم، دیابت، استعمال سیگار، مصرف داروهای استروئیدی یا پرتو درمانی ممکن است رخ دهد.
۲. آستیگماتیسم
عارضهی آستیگماتیسم یک انحنای غیر طبیعی در جلوی قرنیه بوده که ممکن است موجب دوبینی ناگهانی چشم در کودکان شود.
۳. ناخنک چشم
این عارضه، ضایعهای گوشتی و مثلثی شکل بوده که از ملتحمه (سفیدی چشم) به روی قرنیه (سیاهی چشم) کشیده میشود. ناخنک چشم ناشی از رشد خوش خیم بافت پیوندی و رگهای ملتحمه چشم است و میتواند منجر به دوبینی ناگهانی چشم در کودکان شود.
۴. قوز قرنیه
در طی این عارضه، قرنیه به تدریج نازک و مخروطی شکل شده و ممکن است منجر به دوبینی ناگهانی چشم شود.
۵. جا به جا شدن عدسی
طی این عارضه، رباطهایی که عدسی را کنار هم نگه میدارند، دچار پارگی و شکستگی شده و عدسی به بیرون از محل خود حرکت میکند. این اتفاق ممکن است به علت جراحت یا بیماری به نام سندروم مارفان رخ دهد.
۶. توده یا تورم در پلک
این حالت ممکن است در اثر ضربه در قسمت جلوی چشم ایجاد شده و منجر به دوبینی ناگهانی شود.
۷. مشکلات شبکیه
احتمال وقوع دوبینی ناگهانی در شرایطی که سطح شبکیه کاملا صاف نباشد وجود دارد. مشکلات شبکیه نیز ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد.
۸. خشکی چشم
در بیماری خشکی چشم، چشمان شما اشک کافی ایجاد نکرده که این موضوع ممکن است منجر به مشکلاتی همچون دوبینی ناگهانی چشم شود.
۹. لوچی
چپ بودن چشمها که تحت عنوان لوچی نیز شناخته میشود، یک مکانیسم غلط چشم در کودکان بوده و در حدود ۴ درصد کودکان کمتر از ۶ سال مبتلا به آن هستند. لوچی منجر به دوبینی ناگهانی چشم در کودکان میشود.
۱۰. اختلالات مغز و اعصاب
مشکلات و اختلالات مغز و اعصاب ممکن است بر اثر عفونت، آسیب دیدگی، سکتهی مغزی، ضربهی مغزی و تومور مغزی به ویژه در قسمت تحتانی مغز و نیز به دلیل سردردهای میگرنی آسیب ببیند. این اتفاق ممکن است منجر به انحراف و ناهماهنگی چشمها، دوبینی ناگهانی چشم و تاری دید شود.
۱۱. جراحت در عضلات چشم
در این حالت ماهیچههای چشم میتوانند به دلیل آسیب دیدگی یا شکستگی استخوان نازک زیر چشم آسیب ببینند که این اتفاق ممکن است در نهایت منجر به دوبینی ناگهانی چشم در کودکان شود.
۱۲. دیابت
بیماری دیابت میتواند منجر به مشکلاتی در اعصاب کنترل کننده حرکات عضلات چشم شده و گاها ممکن است این اتفاق پیش از آنکه فرد متوجه شود دیابت دارد بیفتد. اختلالات اعصاب کنترل کنندهی عضلات چشم میتوانند در نهایت منجر به دوبینی ناگهانی شوند.
۱۳. میاسنتی گراویس
این بیماری شامل درجات مختلفی از ضعف عضلات بوده و ضعف ماهیچهای مشخصهی این بیماری است. طی این عارضه غالبا عضلات خاصی همچون عضلات کنترل کنندهی حرکات پلک، صورت، جویدن، حرف زدن و بلعیدن درگیر هستند.
۱۴. گریوز
شایعترین علت این بیماری، پر کاری تیروئید است. برخی از مبتلایان به بیماری گریوز، به دلیل تورم و ضخیم شدن ماهیچهی چشمها، به دو بینی دچار میشوند.
۱۵. جراحت در عضلات چشم
در این شرایط، ماهیچههای چشم ممکن است به دلیل آسیب دیدگی یا شکستگی استخوانهای نازک زیر چشم آسیب دیده و در نهایت، منجر به دو بینی چشم شود.
۱۶. عوامل ژنتیکی
برخی عواملژنتیکی و همچنین عواملی مانند فلج شدن عصب جمجمه، بیماریهای عصبی و ضربه خوردن سر کودک نیز میتوانند منجر به بروز دوبینی ناگهانی چشم شوند.
علت دوبینی و تاری دید ناگهانی
دوبینی ناگهانی چشم ممکن است به دو صورت دوبینی تک چشمی و دوبینی دو چشمی رخ دهد. در دوبینی تک چشمی، حتی زمانی که فرد یکی از چشمان خود را ببندد، باز هم یک شی را دو تا میبیند. در حالی که در شرایطی که دو بینی به صورت دو چشمی باشد، فرد فقط در شرایطی که دو چشمش باز باشد جسم را دو تا دیده و با یک چشم، اجسام را به حالت عادی خود میبیند. علت دوبینی و تاری دید ناگهانی ممکن است عوامل مختلفی داشته باشد؛ که در ادامه به بررسی برخی از دلایل تاری دید ناگهانی میپردازیم.
آستیگماتیسم
این بیماری، یک انحنای غیر طبیعی در سطح جلوی قرنیه بوده که ممکن است منجر به تاری دید ناگهانی شود.
آب مروارید
بیماری آب مروارید، زمانی رخ میدهد که عدسی چشم به مرور زمان شفافیت خود را از دست داده و کدر شود. عواملی همچون سن بالای ۶۵ سال، بیماری دیابت طولانی مدت، ضربه به چشم، سیگار کشیدن، پرتو درمانی و استفاده از داروهای استروئیدی میتوانند منجر به آب مروارید شوند. آب مروارید نیز ممکن است احتمال دوبینی ناگهانی را افزایش دهد.
علت دوبینی ناگهانی یک چشم
عوامل مختلفی میتوانند منجر به دوبینی ناگهانی یکی از چشمها شده که در این شرایط حتی زمانی که فرد یکی از چشمهایش راببندد، باز هم اجسام را دو تا میبیند. از عوامل ایجاد کنندهی دوبینی ناگهانی یک چشم میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
بیماری قرنیه چشم
وظیفهی قرنیهی چشم متمرکز کردن نور ورودی به چشم بوده و اختلال در عملکرد آن منجر به بروز دوبینی و تاری دید ناگهانی چشم خواهد شد. اغلب این اختلال در یک چشم رخ میدهد. قرنیهی چشم به سه شکل ممکن است دچار آسیب دیدگی شود:
– عفونت چشم که میتواند موجب تحریک قرنیه شود.
– زخمها که میتوانند موجب تغییر ساختار قرنیه شوند.
– خشکی قرنیه که باعث اختلال بینایی میشود.
ضعف عضلات چشم
اگر یکی از چشمها، دارای عضلهی ضعیفتری نسبت به چشم دیگر باشد، حرکت چشمها با هم هماهنگ نبوده و ممکن است فرد دچار دوبینی ناگهانی یک چشم شود. برخی بیماری ها میتوانند منجر به ضعف عضلات چشم شوند. مانند:
– بیماری میاسنتی گراویس
– بیماری گریوز
-بیماریهای اعصاب و روان