سایش قرنیه + علائم و درمان سایش قرنیه کودکان و بزرگسالان

فهرست مطلب
سایش قرنیه

سایش قرنیه، یا همان خراشیده شدن قرنیه‌ی چشم، از شایع‌ترین آسیب‌های چشمی بوده که در هر سنی دیده می‌شود. هرچند این عارضه در میان برخی مشاغل، همچون کارگران خودرو بیشتر دیده می‌شود. سایش قرنیه قابل درمان بوده، اما در صورت عدم درمان به طرز صحیح، ممکن است عوارض جدی یا آسیب به بینایی رخ دهد.

توضیحات خانم حاج حسینی درمورد خراش قرنیه:

سایش قرنیه چیست؟

قرنیه مانند پنجره‌ی شفاف جلوی چشم است. قرنیه بخش رنگی چشم و مردمک چشم را پوشش داده و از ۵ لایه تشکیل شده است. خارجی ترین لایه‌ی قرنیه، اپی‌ تلیوم نام دارد.

در ساییدگی قرنیه، لایه‌ی اپی تلیوم دچار آسیب می‌شود. این عارضه ممکن است به دلایل مختلفی اعم از مالیدن چشم‌ها، برخورد اجسام زبر و سخت همچون شاخه‌ی درخت و بوته، خراش ناخن، برش‌های کاغذ، برس‌های آرایش چشم و… ایجاد شود. استفاده از لنزهای تماسی به مدت طولانی نیز احتمال سایش قرنیه را بالا می‌برد. همچنین برخی بیماری‌های چشم همچون خشکی چشم، احتمال ساییدگی قرنیه را افزایش می‌دهند.

همچنین، سایش قرنیه ممکن است به طور طبیعی، و در اثر بروز اختلال یا از بین رفتن سلول‌های اپی تلیوم یا لایه‌ی بالایی قرنیه ایجاد شود.

علائم سایش قرنیه قرنیه چیست؟

ساییدگی قرنیه اغلب موجب بروز درد و ناراحتی قابل توجهی می‌شود. همچنین ممکن است احساس کنید چیزی در چشمتان فرو رفته یا ذره‌ای زیر پلکتان گیر کرده‌است. همچنین علائم سایش قرنیه ممکن است شامل موارد زیر نیز باشد:

  • احساس وجود جسم خارجی در چشم
  • درد و ناراحتی چشم
  • قرمزی و التهاب چشم
  • حساسیت به نور
  • ریزش اشک
  • تاری دید
  • درد هنگام پلک زدن

درمان سایش قرنیه

ساییدگی قرنیه اگر به صورت جزئی در سطح اپی تلیوم باشد، معمولا به صورت خود به خود و ظرف یک تا سه روز بهبود می‌یابد. طی این مدت، پزشک چشم بر اساس تشخیص خود، یک روش درمانی را به شما توصیه می‌کند. روش‌های درمان ساییدگی قرنیه می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • – بسته نگه داشتن چشم به مدتی مشخص، برای جلوگیری از پلک زدن و گسترش آسیب دیدگی
  • – استفاده‌ از قطره‌های چشم یا پمادهای روان کننده‌ی چشم برای شکل گیری یک لایه‌ی نرم محافظ بین پلک و قرنیه‌ی ساییده شده
  • – استفاده از آنتی بیوتیک‌ها برای پیشگیری از عفونت
  • – کمک گرفتن از لنزهای تماسی خاص برای کمک به ترمیم آسیب ایجاد شده
  • – مصرف مسکن طبق نظر پزشک
  • – گشاد کردن مردمک چشم برای کاهش درد

خراشیدگی قرنیه چیست؟

خراشیدگی قرنیه، متفاوت از ساییدگی قرنیه بوده، و به دلیل چسبندگی کم لایه‌ی اپی تلیوم قرنیه به بافت زیرین ایجاد می‌شود. این عارضه اغلب در محل ساییدگی قبلی رخ می‌دهد. خراش قرنیه ممکن است بصورت خود به خود هنگام بیدار شدن از خواب صبح نیز رخ دهد. چشم‌های خشک نیز مستعد وقوع این عارضه هستند. علائم خراش قرنیه عبارتند از احساس وجود جسم خارجی در چشم، درد، احساس ناراحتی چشم، قرمزی و التهاب چشم، حساسیت به نور، ریزش اشک و دید تار. این علائم هنگام بیدار شدن، بایستی مورد توجه قرار بگیرند زیرا تمایل به عود شدن دارند.

خراش قرنیه در کودکان نیز به دلیل مالیدن چشم‌ها و تماس ناخن یا تار مو با قرنیه‌ی چشم ممکن است رخ دهد.

درمان خراشیدگی قرنیه

درمان خراشیدگی قرنیه مشابه درمان سایش قرنیه است و به کمک قطره‌های چشمی یا پمادهای چشمی انجام می‌شود. اما در مواردی که این عارضه به طور مکرر اتفاق افتاده یا وخیم است، ممکن است بنا به تشخیص پزشک از روش‌های درمانی زیر نیز استفاده شود:

  • – استفاده از لنزهای تماسی خاص برای کاهش درد و کمک به ترمیم قرنیه‌ی چشم
  • – برداشت آرام اپی تلیوم آسیب دیده
  • – برداشت لایه‌ی نازکی از سلول‌های قرنیه توسط لیزر
  • – انجام عملی تحت عنوان سوراخ کردن استرومای قدامی که طی آن حفره‌های کوچک در سطح قرنیه برای ایجاد پیوند قوی‌تر بین لایه‌ی بالای سلول‌های قرنیه و لایه‌ی زیرین ایجاد می‌شود.

سخن پایانی

قرنیه‌ی چشم لایه‌ی شفاف و نازک پوشاننده‌ی سطح چشم بوده و ممکن است در اثر برخورد و تماس جسم خارجی یا دلایل دیگر، آسیب ببیند. این آسیب ممکن است به دو صورت سایش قرنیه و خراش قرنیه نمایان شود که ساییدگی قرنیه خفیف‌تر و با شدت کمتری‌ است. در این مطلب به بررسی دلایل و علائم خراش قرنیه و روش‌های درمان آن پرداختیم.

سوالات متداول

ساییدگی قرنیه چیست و چرا رخ می‌دهد؟

در ساییدگی قرنیه، لایه‌ی اپی تلیوم دچار آسیب می‌شود. این عارضه ممکن است به دلایل مختلفی اعم از مالیدن چشم‌ها، برخورد اجسام زبر و سخت همچون شاخه‌ی درخت و بوته، خراش ناخن، برش‌های کاغذ، برس‌های آرایش چشم و… ایجاد شود. استفاده از لنزهای تماسی به مدت طولانی نیز احتمال سایش قرنیه را بالا می‌برد. همچنین برخی بیماری‌های چشم همچون خشکی چشم، احتمال ساییدگی قرنیه را افزایش می‌دهند.

علائم خراش قرنیه چیست؟

علائم خراش قرنیه عبارتند از احساس وجود جسم خارجی در چشم، درد، احساس ناراحتی چشم، قرمزی و التهاب چشم، حساسیت به نور، ریزش اشک و دید تار.

خراشیدگی قرنیه چگونه درمان می‌شود؟

درمان خراشیدگی قرنیه مشابه درمان سایش قرنیه است و به کمک قطره‌های چشمی یا پمادهای چشمی انجام می‌شود. گرچه در مواردی بنا به تشخیص پزشک از سایر روش‌های درمانی نیز استفاده می‌شود.

آدرس کلینیک شفاف

کرج، خیابان اصلی شاهین ویلا، نبش سوم شرقی، پلاک ۱