تبخال چشمی یکی از بیماریهای چشمی با منشا ویروسی بوده که از طریق ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) ایجاد میشود. به دلیل ویروسی بودن، تبخال چشمی واگیر دارد و در نتیجه بایستی سریعا درمان شود. در صورت عدم درمان به موقع تبخال چشمی، ممکن است عوارض جبران ناپذیری به دنبال آن پدید آید. در این مطلب از وبسایت اپتیک شفاف، شما را با تبخال چشمی، علت آن و روشهای درمان آن آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
تبخال چشمی چیست؟
تبخال چشمی همچون انواع دیگر تبخال که نواحی لب، بینی و… را درگیر میکنند، دارای منشا ویروسی بوده و از طریق ویروسی با نام هرپس سیمپلکس ایجاد میشود. تبخال چشمی، از بیماریهای چشمی شناخته شده بوده و قابل درمان است؛ البته اگر در اسرع وقت به پزشک مراجعه و از پیشرفت آن جلوگیری نمایید.
ویروس تبخال پس از ورود به بدن تا مدتها در حالت غیر فعال و پنهان باقی میماند. سپس در اثر عواملی که فعال شدن ویروس را تحریک میکنند، ویروس به سیستم عصبی مرکزی رفته و پس از آن خود را به حالتهای مختلفی مانند تبخال چشم نشان میدهد. فعالیت این ویروس منجر به ایجاد تبخال چشمی قرنیه و در نهایت زخم و التهاب در قرنیهی چشم فرد خواهد شد.
تبخال چشمی به دلیل داشتن علائم ناراحت کننده، ممکن است باعث نگرانی باشد. همچنین در موارد نادر، تبخال چشم ممکن است بر لایههای عمیقتر چشم و بینایی فرد تاثیر بگذارد.
از مهمترین پارامترها در روند درمان تبخال چشمی و جلوگیری از کاهش بینایی در نتیجهی بروز این بیماری، زمان مراجعه کردن به پزشک متخصص چشم است. تشخیص به موقع این بیماری اهمیت فراوانی داشته و در برههی زمانی اولیه، میتوان از درمانهای سادهتری همچون داروهای ضد ویروسی خوراکی، قطرهها و انواع پمادهای چشمی استفاده نمود.
تبخال چشمی در اثر چیست؟
در رابطه با علل ایجاد تبخال چشمی میتوان گفت که این ویروس میتواند حتی به راههایی که فکرش را هم نمیکنید منتقل شود. ویروس تبخال میتواند در طریق ترشحات بینی یا تف کردن فرد مبتلا به عفونت پخش شود. ویروس موجود در درون ترشحات، میتواند از طریق اعصاب بدن که شامل اعصاب چشم نیز میشود، حرکت کند. در مواردی، ویروس وارد بدن شده و هیچ مشکل و علامتی ایجاد نمیکند. در این شرایط، پزشکان این شکل از ویروس را غیرفعال مینامند. گاهی اوقات بعضی از محرکها میتوانند منجر شوند تا یک ویروس خفته شروع به تولید مثل کرده و چشم را تحریک کند. نمونههایی از این محرکها عبارتند از:
– اعمال جراحی یا دندانپزشکی بزرگ
– تب
– استرس
– آفتاب سوختگی
– تروما یا آسیب شدید
ویروس تبخال بسیار مسری است. با این حال، هر کسی که با این ویروس مواجه شده یا با آن تماس پیدا میکند لزوما تبخال چشمی نمیگیرد.
علائم تبخال چشمی
همچون هر بیماری دیگری، تبخال چشمی نیز علائم خاص خود را دارد که این علائم همچون هشدار ابتلا به بیماری برای شما عمل کرده و در صورت مواجهه با این نشانهها شما باید به چشم پزشک مراجعه نموده و سریعا درمان را آغاز کنید. از نشانههای تبخال چشمی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– درد و سوزش شدید در ناحیهی چشم
– ایجاد عفونت در ناحیهی چشم
– آبریزش شدید چشم
– احساس وجود شن ریزه در چشم
– قرمزی و التهاب چشم
– حساسیت زیاد به نور
– مشاهدهی لکههای قرمز رنگ در اطراف چشم یا روی پلک
– خارش شدید در ناحیهی چشم
انواع تبخال چشمی
با توجه به مواردی همچون ناحیهی درگیر و میزان پیشرفت بیماری، تبخال چشمی به انواع مختلفی دسته بندی میشود. در ادامه به معرفی انواع تبخال چشمی میپردازیم:
کراتیت هرپس
این نوع از تبخال چشمی، متداولترین نوع از این بیماری است. در صورتی که کراتیت هرپس به موقع شناسایی نشده و پیشرفت کند، احتمال گسترش بیماری به سایر نواحی چشم بسیار بالا خواهد بود. همچنین ممکن است عفونت قرنیه نیز رخ دهد. بنابراین، تشخيص و درمان به موقع این بیماری بسیار اثر بخش بوده و از بروز و گسترش خطر جلوگیری خواهد کرد.
کراتیت استروما
این عارضه، به عنوان خطرناکترین نوع تبخال چشمی شناخته شده که در این نوع لایههای عمیقتری از قرنیه درگیر شده و در نهایت ممکن است منجر به زخم، اختلال در بینایی یا حتی نابینایی کامل شود. بنابراین روند تشخیص و معالجه باید سریعا توسط پزشک معالج انجام شود.
ایریدوسیکلیت
یکی دیگر از انواع تبخال چشمی ایریدوسیکلیت بوده که میتواند نواحی پشت چشم را نیز درگیر کند. در صورتی که درمان به موقع انجام نشود، ممکن است شبکیهی چشم نیز درگیر شده و مشکلات جبران ناپذیری برای فرد به وجود آورد. به دلیل قابلیت انتشار گستردهی این نوع از تبخال چشمی تا شبکیه، ایریدوسیکلیت از انواع خطرناک این بیماری به شمار میرود.
تبخال چشمی چگونه درمان میشود؟
در پاسخ به این سوال که آیا تبخال چشمی درمان دارد؟ باید بگوییم که در حال حاضر، متاسفانه هیچ درمان قطعیای برای تبخال چشم وجود ندارد. اما چشم پزشک بسته به نوع تبخال چشم و محل بروز آن، میتواند برای شما داروهای تجویز کند که اثرات و علائم بیماری را کاهش دهند. به طور کلی، داروهای مورد استفاده برای درمان و کاهش علائم تبخال چشمی عبارتند از:
– آنتی ویروسهای موضعی و خوراکی
– قطرهها و پمادهای آنتی بیوتیک
– داروهایی که به کاهش میزان فشار چشم کمک میکنند.
– قطرههای استروئیدی
در ادامه به معرفی روشهای درمان تبخال چشمی بر اساس محل بروز آن میپردازیم:
– پلکها:
اگر ناحیهی بروز تبخال چشمی پلک فرد باشد، پزشک پمادهای موضعی مانند پماد ضد ویروس یا آنتی بیوتیکی را برای فرد تجویز خواهد کرد تا فرد به آرامی این پمادها را روی پلک خود بمالد. توجه داشته باشید که پمادهای آنتی بیوتیک عفونت تبخال را درمان نکرده ولی از ورود سایر باکتریها به نواحی باز و تاول دار پلک جلوگیری به عمل میآورند.
– لایههای بیرونیتر چشم:
در شرایطی که تبخال چشمی فقط خارجیترین لایههای چشم را درگیر کند، پزشک ممکن است یک قطرهی چشمی ضد ویروس یا یک داروی خوراکی ضد ویروسی مانند آسیکلوویر (زویراکس) را برای فرد تجویز کند. این داروها به کاهش اثرات ویروس کمک نموده و طول مدت علائم را نیز کاهش خواهند داد.
– لایههای عمیقتر چشم:
اگر تبخال چشم بر لایههای عمیقتر چشم تاثیر گذاشته باشد، چشم پزشک ممکن است قطرههای چشمی ضد ویروسی و داروهای خوراکی تجویز کند. همچنین ممکن است قطرههای چشمی استروئیدی نیز به تشخیص پزشک تجویز شوند. این قطرهها به کاهش التهاب چشم که میتواند منجر به افزایش فشار چشم شود، کمک شایانی میکنند.
بهترین قطره برای تبخال چشمی
همانطور که گفته شد، پزشک برای تسریع روند درمان تبخال چشم، بسته به محل بروز این عارضه، قطرهی چشمی تجویز میکند. گرچه از مصرف دارو به طور خودسر باید پرهیز کنید، اما میتوان گفت بهترین قطره برای تبخال چشمی، قطره چشمی تری فلوریدین است. این قطره برای درمان عفونت تبخال چشم استفاده میشود. ویروس تبخال تا زمانی که شیوع پیدا کند، به طور بی سر و صدا در بدن زندگی میکند. گرچه قطره تری فلوریدین درمانی برای عفونت نیست، اما این دارو با درمان شیوع عفونت میتواند به بهبود زخم یا تورم چشم سرعت بخشیده و خطر عوارض این بیماری همچون از دست دادن بینایی را کاهش دهد.
عوارض تبخال چشمی
تبخال زدن در ناحیهی چشم میتواند منجر به کدورت قرنیه و افت دید قابل توجه در بیمار شود. حتی گاها در مواردی، تبخال چشمی ممکن است فرد را نیازمند پیوند قرنیه کند. توجه داشته باشید که این ویروس حتی در قرنیهی پیوند شده نیز میتواند عود داشته باشد. شما میتوانید با مراجعهی به موقع به پزشک و اجرا کردن برنامهی درمانی خود به طور دقیق، از خطر عوارض چشمی به میزان قابل توجهی بکاهید. برخی از عوارض تبخال چشم عبارتند از:
– تاری دید
– دو بینی
– تورم در ناحیهی قرنیه به همراه زخم و التهاب
– ناراحتی و درد مزمن چشم
– کاهش بینایی یا نابینایی
سخن پایانی
تبخال چشمی توسط ویروس تبخال ایجاد میشود. این ویروس در بدن نهفته مانده تا زمانی که فرد در شرایطی خاص مانند استرس، نور شدید، تب، گرما، تغییرات هورمونی، ضربه و مصرف برخی داروها قرار گرفته و فعال شود. تبخال چشمی اغلب در قرنیه و پلک هویدا میشود. از این رو ممکن است فرد به التهاب قرنیه دچار شده و لایههای سطحی قرنیه دچار اختلال شود. در این مقاله از شفاف، به بررسی تبخال چشم و روشهای درمان آن پرداختیم. همچنین عکس تبخال داخل چشم را میتوانید در این مطلب مشاهده کنید. در پایان به شما پیشنهاد میکنیم تا این مطالب را در رابطه با علت کوچک شدن سیاهی چشم و سریعترین درمان گل مژه مطالعه کنید.