انحراف عمودی چشم زمانی رخ میدهد که چشمها به سمت بالا یا پایین چرخش دارند. در مواردی ممکن است یک یا هر دو چشم فرد به سمت داخل، خارج، بالا یا پایین دچار انحراف شود. انحراف عمودی چشم نوعی شناخته شده از چرخش بی هدف یک چشم یا هر دو چشم به سمت بالا یا پایین است و میتواند هم در کودکان و هم در بزرگسالان رخ دهد. انحراف عمودی چشم اغلب در هنگام شیرخوارگی نوزاد یا آغاز دوران کودکی بروز میکند.
توضیحات خانم حاج حسینی درمورد: انحراف عمودی چشم:
انحراف عمودی چشم چیست؟
طی انحراف چشم عمودی، ظاهری ناخوشایند در نگاه فرد ایجاد شده و موجب میشود که دو چشم فرد با هم همکاری نکنند. در این شرایط یکی از چشمها در راستای رو به جلو قرار نداشته و در این صورت بینایی ندارد. اغلب انحرافات چشم که متمایل به طرف بینی یا گوشهی چشم است، شیوع بیشتری دارند.
انحرافات عمودی چشم بایستی با مکانیسمهای جبرانی مانند کج کردن یا چرخش سر اصلاح شوند. در غیر اینصورت اگر در ظاهر آشکار باشند باعث میشوند فعالیت دو چشم از هم جدا شده و دلایل دیگری همچون کج کردن سر یا چرخش صورت به یک نقطه یا بالا یا پایین نگه داشتن چانه در زمان خیره شدن به یک جسم نیز میتواند نشانههای وجود انحراف عمودی چشمها باشد. در مواردی، انحرافات عمودی چشم به صورت الاکلنگی بوده و این به این معناست که اگر یک چشم فرد به طرف بالا انحراف داشته باشد، چشم دیگر فرد به طرف پایین انحراف دارد.
انحراف عمودی چشم به استثنای مواردی که وابسته به برخی بیماریهای خاص است، فقط با عمل جراحی درمان شده و نسبت به انواع دیگر انحرافات چشم، درمان پیچیدهتری دارد. انحراف عمودی چشم ممکن است با افتادگی پلک همراه بوده که در این حالت، باید در ابتدا عمل انحراف چشم انجام شده و سپس عمل جراحی برای اصلاح افتادگی پلک انجام گیرد.
دلیل انحراف چشم عمودی
بیماری انحراف عمودی چشم، دلایل مختلفی دارد اما در بیشتر مواقع، انحراف عمودی چشم از بدو تولد وجود داشته و یا در سنین کودکی رخ میدهد. بنابراین این بیماری به صورت ژنتیکی نیز وجود داشته و ممکن است از نسلهای قبل نیز به فرد منتقل شود.
علائم انحراف عمودی چشم
علاوه بر اینکه انحراف عمودی چشم در ظاهر مشخص و قابل تشخیص است، اما وجود برخی علائم نیز به تشخیص بهتر آن کمک میکند. برخی از این علائم عبارتند از:
- – خستگی زیاد چشمها
- – سردرد هنگام فعالیت چشمها
- – تاری دید
- – دوبینی
- – مشکل در خواندن
- – حساسیت چشمها به نور
- – عدم تشخیص عمق در بینایی
درمان انحراف عمودی چشم
احتمال بروز انحراف چشم عمودی کمتر از انحراف چشمهای افقی است. انحراف چشم عمودی میتواند در جهات مختلفی اعم از بالا، پایین، راست، راست بالا و پایین، چپ، چپ بالا و پایین اتفاق بیفتد. بسته به نوع انحراف عمودی چشم، از درمانهای متنوعی استفاده میشود. بهترین روش درمان انحراف عمودی چشم بسته به معاینه و بررسی توسط چشم پزشک تجویز میشود. پزشک با بررسی وضعیت چشم و انحراف آن، نوع جراحی مناسب را تجویز خواهد کرد. برای تشخیص و اقدام به درمان انحراف عمودی چشم، شما میتوانید به بینایی سنجی کرج مراجعه نمایید.
درمان انحراف عمودی چشم در بزرگسالان
انحراف چشم به محض تشخیص، باید خیلی سریع درمان شود. انحراف عمودی چشم در بزرگسالان میتواند ناشی از عیوب انکساری چشم، دوربینی شدید، تروما یا تومورهای مغزی باشد که با دوبینی فرد را آزار میدهد. درمان انحراف عمودی چشم در بزرگسالان زیر نظر چشم پزشک انجام شده و راههای متنوعی دارد. اعم از:
- – استفاده از قطرهها و پمادهای چشمی
- – بستن چشم قویتر برای اصلاح تنبلی چشم
- – ورزش چشمی
- – تجویز عینک دو کانونی
- – تجویز عینک حاوی منشور
- – تزریق بوتاکس
- – عمل جراحی عضلات خارجی چشم
درمان انحراف عمودی چشم در کودکان
این بیماری در کودکان به دو صورت بوده و ممکن است از بدو تولد با فرد همراه باشد و یا کودک بعدا به آن مبتلا شود. در صورتی که انحراف عمودی چشم در کودکان اصلاح نشود، کودک دچار تنبلی چشم شده و به مرور زمان دید سه بعدی خود را از دست میدهد. راههای درمان انحراف چشم عمودی در کودکان نیز مشابه بزرگسالان بوده که از آن میتوان به بستن چشم سالم کودک در ساعاتی از روز و جراحی چشم اشاره نمود. نوع درمان انحراف عمودی چشم در کودکان بسته به تشخیص و نظر پزشک تعیین میشود.
سخن پایانی
انحراف عمودی چشم شامل چشمهایی که به سمت بالا چرخش دارند است و یکی از انواع چپ شدگی چشم محسوب میشود. احتمال بروز انحراف چشم عمودی بیشتر از سایر انواع بوده و میتواند در جهتهای مختلفی رخ دهد. این عارضه ممکن است از بدو تولد همراه فرد بوده و یا بعدتر به علل مختلفی اتفاق بیفتد. برای درمان انحراف عمودی چشم، راههایر مختلفی وجود داشته که بسته به نظر و تشخیص چشم پزشک، روش مناسب تعیین و تجویز میشود.
سوالات متداول
علت انحراف چشم عمودی چیست؟
انحراف عمودی چشم ممکن است از بدو تولد با فرد همراه بوده یا بر اثر عواملی همچون مشکلات مغزی، سکته مغزی یا… رخ دهد.
انحراف عمودی چشم چگونه درمان میشود؟
بسته به شدت و نوع انحراف عمودی چشم و بنا به نظر پزشک، روش درمانی مناسب انتخاب میشود. این روش میتواند شامل ورزشهای چشمی، تجویز عینک، جراحی و… باشد.