پرش پلک عارضهای است که میتواند بدون هیچ علتی ایجاد شود. عواملی همچون خستگی، کم خوابی، مصرف کافئین، استرس، اضطراب و بسیاری از عوامل دیگر میتوانند منجر به ایجاد و یا تشدید پرش پلک شوند. در این مطلب قصد داریم تا به تیک عصبی چشم، علت پریدن پلک و درمان خانگی پرش پلک بپردازیم.
پرش پلک چشم چیست؟
پرش پلک چشم که آن را با نام تیک عصبی چشم (eye twitching) نیز میشناسند، نوعی اسپاسم و گرفتگی غیر قابل کنترل در ماهیچههای پلک چشم است. اغلب، این عارضه تنها چند ثانیه یا چند دقیقه طول میکشد و در مواردی نیز ممکن است تا روزها یا حتی بیشتر نیز ادامه داشته باشد.
افرادی که دچار مشکل پرش پلک چشم هستند، اغلب تصور میکنند که اطرافیان متوجه است مشکل میشوند در حالیکه در بیشتر موارد این عارضه به راحتی توسط اطرافیان قابل مشاهده نیست.
علت پریدن پلک چیست؟
از میان شایع ترین علل پرش پلک میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
– استرس
یکی از رایجترین دلایل پرش پلک چشم، استرس است. اعمالی همچون یوگا، تمرینات هوازی، وقت گذرانی با خانواده و دوستان و سبک کردن برنامه و اختصاص زمان بیشتر به استراحت، به کاهش استرس کمک کرده و احتمالا در از بین رفتن پرش پلک چشم نیز موثر خواهد بود.
– خستگی
کمبود خواب که ممکن است به دلایلی همچون استرس یا سایر علتها ایجاد شود، میتواند منجر به تحریک بروز پرش چشم شود.
– مصرف بیش از اندازه کافئین
مصرف فرآوردههای حاوی کافئین عاملی تحریک کننده برای پرش پلک چشم به شمار میرود. بهتر است به مدت یک یا دو هفته مصرف چای، قهوه و نوشیدنیهای گازدار را متوقف کرده یا از انواع بدون کافئین استفاده نمایید. این کار میتواند به رفع پرش پلک کمک کند.
– الکل
اگر اغلب پس از مصرف نوشیدنیهای حاوی الکل دچار پرش چشم میشوید، باید مصرف آن را متوقف کنید.
– خستگی بیش از حد چشم
عواملی همچون کار کردن زیاد با گوشی هوشمند، کامپیوتر یا تبلت موجب خستگی چشم شده و از علتهای رایج پرش پلک چشم به شمار میروند. برای جلوگیری از خستگی چشم و پرش پلک ناشی از آن، در هنگام کار با ابزار دیجیتال قانون ۲۰-۲۰-۲۰ را اجرا نمایید. مطابق این قانون بایستی هر ۲۰ دقیقه یکبار از رایانهی خود چشم برداشته و به مدت ۲۰ ثانیه به نقطهای دوردست با فاصلهی حداقل ۲۰ فوت (۶ متر) خیره شوید. این کار به رفع خستگی چشم کمک نموده و پرش پلک ناشی از آن را بهبود میبخشد.
– خشکی چشم
بسیاری از بزرگسالان به ویژه پس از ۵۰ سالگی به خشکی چشم دچار میشوند. این عارضه به خصوص در افرادی که طولانی مدت با رایانه کار میکنند و افرادی که برخی داروهای خاص همچون آنتی هیستامینها و داروهای ضد افسردگی مصرف میکنند بسیار شایعتر از دیگر افراد است.
در شرایطی که مبتلا به پرش هستید و همزمان در چشمانتان احساس خستگی میکنید، حتما با چشم پزشک مشورت کنید. اغلب پزشک در چنین شرایطی قطرههای اشک مصنوعی را تجویز میکند که با تامین رطوبت چشم منجر به توقف پرش چشم خواهد شد.
– مشکلات تغذیهای
براساس تحقیقات صورت گرفته، کمبود برخی مواد مغذی همچون منیزیم منجر به اسپاسم پلک چشم خواهد شد. اگر نگران هستید که رژیم غذایی شما همهی نیازهای تغذیهایتان را پوشش نمیدهد، پیش از مصرف مکملهای غذایی و ویتامینها حتما با پزشک خود مشورت کنید.
– برخی حساسیتها
افراد مبتلا به برخی آلرژیها یا حساسیتهای چشمی، دچار خارش قرمزی، تورم و اشک چشم زیاد میشوند. در چنین شرایطی فرد به دلیل داشتن حساسیت، چشمان خود را زیاد میمالد و همین باعث آزاد شدن هیستامین از پلک و پرش پلک خواهد شد. در مواردی، قطرههای چشمی که برای کاهش علائم حساسیت ساخته شده اند کمک کننده خواهند بود اما آنتی هیستامین موجود در این قطرهها منجر به خشکی چشم خواهد شد. بنابراین بهتر است پیش از مصرف هرگونه مادهای، اگر علائم حساسیت یا پرش چشم دارید با پزشک خود مشورت کنید.