مصرف الکل و مشروبات الکلی تاثیرات منفی کوتاه مدت و بلند مدت مختلفی بر چشم و بینایی دارد. در سطوح پایین الکل خون، عملکرد بینایی نسبت به تغییرات در عملکرد مغز کمتر تحت تاثیر قرار میگیرد. زمانی که سطح الکل خون از میزان قانونی تجاوز کند، بر درک عمق و دید شب تاثیر خواهد گذاشت. با رو به زوال رفتن درک عمق، قضاوت دقیق فاصلهی اشیا غیرممکن شده و بینایی تار میشود. همچنین ممکن است به علت ضعف عضلات چشم و عدم توانایی در تمرکز آنها روی اشیا، فرد دوبینی پیدا کند.
الکل از تطبیق مردمک از تاریکی به روشنایی ممانعت کرده و بر دید شب اثر میگذارد. در حین رانندگی، نور چراغهای رو به رو باعث گیجی و خیرگی بیشتر راننده مست خواهد شد. مصرف الکل همچنین با ایجاد دید لولهای، شب کوری را بدتر میکند. در فرد مست، حساسیت کنتراست (سایه-روشن) نیز کاهش یافته و ممکن است باعث شود رانندهی مسموم شده با الکل، در بعضی موارد موانع موجود در میدان بیناییاش را تشخیص ندهد. کاهش حساسیت کنتراست به همراه تغییر در کنترل حرکات چشم و کاهش تمرکز و دقت، ممکن است تاثیری عمیق بر عملکرد بینایی فرد مست بگذارد.
عوارض مشروبات الکلی بر چشم
به طور کلی، عوارض مشروبات الکلی بر چشم زیاد بوده که در ادامه به بررسی برخی از آنها میپردازیم:
کاهش عملکرد بینایی
نوشیدن الکل، به شدت عملکرد مغز را مختل میکند. بنابراین عملکرد بینایی شما ممکن است تغییر کند. پس از مصرف الکل، در هنگام رانندگی ممکن است واکنشهای تاخیری را تجربه کنید. همچنین به دلیل ضعف در هماهنگی عضلات چشم، ممکن است تاری دید یا دوبینی داشته باشید.
کاهش دید محیطی
نوشیدن الکل ممکن است حساسیت بینایی شما را کاهش داده و موجب احساس دید تونلی شود.
واکنش آهسته مردمکهای چشم
در اغلب اوقات، مصرف الکل روی سرعت انقباض و گشاد شدن عنبیه تاثیر میگذارد. مردمک رانندهای که الکل مصرف کرده نمیتواند به سرعت در مقابل نور چراغ ماشینها و محیط تنگ شود.
کاهش حساسیت به کنتراست
از دیگر عوارض متانول بر چشم، تغییر حساسیت کنتراست است. حساسیت کنتراست یعنی قدرت تمیز بین اشیا و زمینه که پس از مصرف متانول، این حساسیت کاهش مییابد. در چنین شرایطی، رانندگی در باران یا مه بسیار خطرناکتر است.
حملات میگرن مکرر
الکل در برخی افراد باعث ایجاد سردردهای شدید میگرنی میشود. در انواع میگرن، همچون میگرن چشمی، پیش از شروع سردرد ممکن است هاله دیداری موقتی داشته باشید که با اینحال، ناتوان کنندهاست. هاله بینایی نیز ممکن است به صورت لکههای کور، سفید شدن دید یا الگوهای نور زیگ زاگی ظاهر شود.
نوروپاتی بینایی
این عارضه به عنوان آمبلیوپی تنباکو-الکلی نیز نامیده شده و در افرادی که بیش از حد مینوشند یا سیگار میکشند، گرچه نادر است، مشاهده میشود.
نوروپاتی بینایی همچنین بر اثر مسمومیت با الکل نیز ایجاد میشود. در برخی مواد ضد عفونی کنندهی دست به جای الکل اتیلیک از متانول استفاده میشود. همچنین در برخی موارد، افرادی که سو مصرف الکل دارند ممکن است از انواع دیگر الکل همچون متانول استفاده کرده و به این عارضه دچار شوند.
التهاب و قرمزی چشم
از دیگر عوارض متانول بر چشم، بزرگ شدن و التهاب رگهای خونی چشم بوده که از شایعترین تاثیرات الکل بر روی چشم انسان است. در برخی افراد، التهاب چشم با سوزش و خارش نیز همراه است.
کوری با الکل
مصرف زیاد الکل چه در کوتاه مدت و چه در بلند مدت، اثرات مخربی بر چشم داشته و به ویژه میتواند به عصب بینایی آسیب رسانده و تا حدی موجب کوری شود. البته این موضوع به مقدار و نوع الکل مصرفی بستگی دارد. اغلب، مشروبات ارزان قیمت در دراز مدت و در مقایسه با سایر نوشیدنیها، آسیبهای بیشتری برای افراد در پی داشته و در طولانی مدت، آسیب جدی به سلولهای مغزی وارد میکند.
عوارض متانول بر چشم به حدی بوده که فرد بینایی تار یا نابینایی کامل دائمی دارد. در شرایطی که کوری با الکل اتفاق افتاده، فرد قادر به تشخیص تضاد رنگها نخواهد بود.
کوری با الکل همچنین ممکن است ناشی از سایر کمبودهای تعذیهای بوده که به دلیل مصرف منظم الکل اتفاق میافتد. همچون کمبود ویتامین B12 و B2. آسیب چشم ناشی از کمبود ویتامین در اثر مصرف ببش از حد الکل، به عصب بینایی آسیب رسانده که این آسیب غیر قابل بازگشت است و میتواند موجب نابینایی پیش رونده شود.
علائم کور شدن با متانول
در زمان مسمومیت با الکل، علائم کور شدن با متانول اغلب با عوارض چشمی آغاز میشود. فرد مصرف کننده پس از گذشت چند ساعت از مصرف، با تاری دید، از دست دادن بینایی، توهمات بینایی، علائمی مشابه برفک تلویزیون و… مواجه خواهد شد.
در ساعات اولیهی پس از مصرف الکلهای تقلبی، ممکن است فرد علائم خاصی مشاهده نکرده و تنها حالت مستی و علائم گوارشی را تجربه کند. اما علائم مسمومیت و عوارض جدی، معمولا پس از گذشت ۶ تا ۷۲ ساعت پس از مصرف الکل تقلبی در بدن مشاهده خواهد شد.
در صورتی که بیمار فورا به مراکز درمانی مراجعه نکند، ممکن است با پیشرفت علائم بیماری، علائم عصبی همچون کاهش سطح هوشیاری، تشنج، خونریزیهای داخل هستههای قاعدهای مغز و در نهایت مرگ رخ دهد.
درمان کوری با متانول
در مراحل اولیهی مصرف، مهمترین گزینه برای درمان کوری با متانول، دیالیز است. همچنین مسمومیت با متانول را میتوان با فومپیزول یا در صورت در دسترس نبودن، با اتانول درمان نمود.
مسمومیت با متانول باعث کاهش قابل توجهی در مرگ سلولی در کورتکس بینایی خواهد شد. درمان توانبخشی عصبی-بصری به کمک تحریک الکتریکی فراجمجمه ای نیز می تواند با بهبود عملکرد سلول های عصبی و ایجاد ارتباطات عصبی جدید در کورتکس مغز و شبکیه عملکرد بینایی را بهبود بخشد.
سخن پایانی
برای جلوگیری از عوارض مشروبات الکلی بر چشم، هیچ راهی جز کاهش تعداد دفعات مصرف الکل یا قطع مصرف آن وجود ندارد. علاوه بر آسیبهای کوتاه مدت، عوارض بلند مدت فراوانی نیز افراد مصرف کنندهی الکل را تهدید میکند. این آسیبها در اغلب موارد غیر قابل برگشت خواهد بود. آسیبهای ناشی از مصرف متانول محدود به آسیبهای چشمی نبوده و مواردی همچون نوسانات خلقی، از دست دادن قدرت قضاوت و تفسیر منطقی، افزایش فشار خون و… را نیز در بر میگیرد. در این مطلب به بررسی عوارض متانول بر چشم، علائم کور شدن با متانول و درمان کوری با الکل پرداختیم. در صورت مشاهدهی نخستین علائم مسمومیت با الکل، فورا به مراکز درمانی مراجعه نمایید. همچنین برای اطمینان از سلامت چشم خود و جبران آسیبهای چشمی ایجاد شده، در صورتی که ساکن کرج هستید، پیشنهاد ما به شما مراجعه به اپتومتریست در کرج است.
سوالات متداول
عوارض مشروبات الکلی بر چشم چیست؟
از جمله عوارض مشروبات الکلی بر چشم میتوان به کاهش عملکرد بینایی، کاهش دید محیطی، حملات مکرر میگرنی و نوروپاتی بینایی اشاره کرد.
علائم کور شدن با متانول چیست؟
این علائم شامل تاری دید، توهمات بینایی و از دست دادن بینایی هستند.