جراحی لیزیک نوعی عمل جراحی چشم بوده که به منظور رفع عیوب انکساری چشم در افراد دوربین، نزدیک بین و آستیگمات صورت میگیرد. در طی این عمل، چشم پزشک از لیزر اگزایمر برای اصلاح قرنیه استفاده میکند. نهایتا در اکثر موارد، پس از جراحی لیزیک فرد بهبود یافته و دیگر نیازی به استفاده از عینک یا لنزهای تماسی ندارد. در این مطلب قصد داریم تا به نکات مراقبت بعد از لیزیک چشم بپردازیم. با ما همراه باشید.
توضیحات خانم حاج حسینی درمورد نکات مراقبتی مهم بعد از لیزیک:
عمل لیزیک چیست و چگونه انجام میشود؟
عمل لیزیک نوعی جراحی سرپایی محسوب شده و با استفاده از بی حسی و بدون درد انجام میشود. طی این جراحی ابتدا یک لایهی نازک از قرنیه تراشیده شده و سپس به وسیلهی لیزر اگزایمر و متناسب با شمارهی عینک، تراش قرنیه انجام میشود. با ایجاد فلپ در لایهی بیرونی قرنیه، به وسیلهی تغییر شکل قرنیه، عیوب انکساری که بینایی را تحت تاثیر قرار میدهند، اصلاح میگردد. این فلپ در عرض چند روز بدون نیاز به بخیه یا مداخلهی پزشکی بسته میشود.
در صورتی که مراقبت بعد از لیزیک چشم صورت نگیرد، بيماران ممکن است با عوارضی همچون جا به جا شدن فلپ، مشکلات بینایی یا عفونت مواجه شوند.
جراحی برای هر چشم در حدود ۵ دقیقه زمان برده و لیزر هم ۵ تا ۲۰ ثانیه زمان میبرد.
چه کسانی میتوانند عمل لیزیک را انجام دهند؟
- – افراد بالای ۱۸ سال (بهترین سن برای انجام عمل لیزیک بین ۱۸ تا ۲۱ سال است.)
- – افرادی که شماره چشمشان ثابت شده است. (حداقل طی یک سال گذشته.)
- – کسانی که به بیماریهای چشمی همچون آب مروارید، آب سیاه، قوز قرنیه یا بیماریهایی همچون روماتیسم و دیابت پیشرفته مبتلا نیستند.
- – افراد دارای ضخامت قرنیهی مناسب
- – افرادی که شماره چشمشان کمتر از ۱۰ دیوپتر است.
چه کسانی نباید عمل لیزیک انجام دهند؟
- – عمل لیزیک برای افراد باردار مناسب نیست. این عمل بر سلامت نوزاد درون رحم اثر نمیگذارد ولی به دلیل تغییرات هورمونی در دوران حاملگی، هورمونها بر نتیجهی عمل لیزیک اثر سو گذاشته و به نتیجهی دلخواه منجر نخواهد شد.
- – جراحی لیزیک به افراد بالای ۴۰ سال توصیه نمیشود.
- – این جراحی به افرادی که داروی میگرن یا داروی درمان آکنه مصرف میکنند توصیه نمیشود.
- – عمل لیزیک برای افرادی که از خشکی چشم رنج میبرند مناسب نیست.
مراقبت پس از لیزیک چشم
برای مراقبت از چشم لیزیک شده، پس از جراحی لیزیک، به موارد زیر توجه کنید:
- – قطره های تجویز شده توسط پزشک به طور منظم و سر موقع استفاده کنید.
- – تا ۲۴ ساعت پس از عمل چشم، از شست و شوی صورت و استحمام خودداری نمایید.
- – در روزهای پس از عمل از عینک آفتابی استفاده کنید.
- – طی هفته اول بعد از جراحی، موقع خواب از محافظ چشمی استفاده نمایید.
- – به مدت دو هفته پس از عمل از آرایش چشمها خودداری کنید.
- – تا یک ماه پس از عمل، چشمان خود را نمالید.
- – تا یک ماه پس از جراحی، شنا نکنید.
نحوه خوابیدن بعد از عمل لیزیک چشم
همانند هر عمل دیگری، بدن شما پس از عمل لیزیک نیاز به استراحت دارد. بنابراین به خوابیدن و استراحت بعد از عمل توجه کافی کنید. به علاوه، خوابیدن به شما کمک میکند تا از پلک زدن جلوگیری نموده و به چشمها استراحت دهید. این امر به ترمیم و بهبودی سریعتر چشمها کمک میکند. همچنین، بستن چشمها مانع ورود تابشهای شدید نور به آنها شده و این امر برای کاهش ناراحتی بعد از لیزیک مفید است.
خوابیدن پس از عمل لیزیک، دستور العمل خاصی ندارد. کافی است چشمهای شما با بالشت تماسی نداشته باشد. به همین دلیل بهتر است تا به صورت طاق باز خوابیده و از برخورد و تماس هر چیزی با چشمها جلوگیری کنید. به همین دلیل پس از عمل به بیماران توصیه میشود که حداقل یک هفته پس از عمل، در شب و هنگام خواب از محافظ چشم استفاده شود.
استفاده از گوشی بعد از عمل لیزیک
تا ۲۴ ساعت بعد از عمل لیزیک، استفاده از گوشی موبایل ممنوع است. طی این مدت، چشمها ممکن است حساس و دردناک باشند. بنابراین تا چند روز پس از عمل، بهتر است از مطالعه کردن، تماشای تلویزیون یا تماشای صفحه نمایش موبایل و تبلت خودداری کنید.
در روزهای بعدی، جهت استفاده از گوشی، از اشک مصنوعی تجویز شده توسط پزشک برای مرطوب نگه داشتن چشمها استفاده کنید.
هنگام استفاده از گوشی بعد از عمل لیزیک، تند تند پلک بزنید تا چشمها خشک نشده و دچار تنبلی نشوند. به این ترتیب غدد ترشح چشمی شما نیز فعال میشود.
هنگام استفاده از گوشی پس از عمل لیزیک، بعد از ده دقیقه خیره شدن به صفحه لپتاپ یا گوشی، از آن فاصله گرفته و به دوردست نگاه کنید.
تقویت چشم پس از عمل لیزیک
علاوه بر مراقبت از چشمها، تقویت چشم پس از عمل لیزیک نیز بسیار اهمیت دارد. برای تقویت چشم پس از عمل لیزیک باید از قطره استفاده کنید. قطرههای چشمی توصیه شده توسط پزشک به رفع خشکی چشم و مرطوب نگه داشتن چشمها کمک میکند. برای تقویت چشمها پس از عمل لیزیک، به استفادهی به موقع و با اندازهی قطره های چشم توجه کنید.
آیا عمل لیزیک عوارض دارد؟
برخی عوارض احتمالی پس از جراحی لیزیک وجود دارد که عبارتند از:
- – احساس خستگی چشمها
- – تاری دید و مه آلودگی دید
- – خشکی چشمها
- – حساسیت به نور
- – سختی مطالعه
- – مشکل دید به هنگام رانندگی در شب
- – ایجاد آستیگماتیسم
- – بازگشت کمی از عیوب انکساری چشم
- – عدم بهبود کامل عیوب چشمها
- – عفونت قرنیه
باتوجه به عوارض احتمالی عمل لیزیک چشم، فقط در مواردی که فرد نمیتواند از عینک و لنز استفاده کند، جراحی لیزیک پیشنهاد میشود. به طور کلی، اگر کسی بتواند از عینک و لنز استفاده نماید، قطعا عوارض کمتری نسبت به عمل لیزیک چشم خواهد داشت.
سخن پایانی
در جراحی لیزیک نیز همچون سایر عملهای جراحی، یکی از مهمترین مراحل، مراقبتهای پس از عمل جراحی میباشد. جراحی لیزیک نسبتا ساده و سرپایی بوده و طی چند روز پس از عمل نیز چشمها بهبود مییابند. در این مقاله به نحوه مراقبتهای پس از لیزیک چشم و چگونگی استفاده از گوشی پس از لیزیک چشم پرداختیم که نیازمند توجه ویژهای هستند.
سوالات متداول
عمل لیزیک چشم چیست؟
طی عمل لیزیک چشم ابتدا یک لایهی نازک از قرنیه تراشیده شده و سپس به وسیلهی لیزر اگزایمر و متناسب با شمارهی عینک، تراش قرنیه انجام میشود. با ایجاد فلپ در لایهی بیرونی قرنیه، به وسیلهی تغییر شکل قرنیه، عیوب انکساری که بینایی را تحت تاثیر قرار میدهند، اصلاح میگردد. این فلپ در عرض چند روز بدون نیاز به بخیه یا مداخلهی پزشکی بسته میشود.
مراقبتهای پس از عمل لیزیک چیست؟
از مراقبتهای بعد از عمل لیزیک چشم میتوان به پانسمان کردن چشمها، استفاده از قطرههای چشمی، نمالیدن چشمها و استفاده نکردن از گوشی همراه اشاره نمود.
آیا استفاده از گوشی بعد از عمل لیزیک مجاز است؟
تا ۲۴ ساعت پس از عمل لیزیک، استفاده از گوشی موبایل مجاز نیست.