در حالت طبیعی، عدسی چشم پرتوهای نور را که به داخل چشم میآیند منعکس میکند تا به کمک این روند ما بتوانیم ببینیم. عدسی چشم باید شفاف باشد تا دید واضحی داشته باشیم. در اغلب موارد با افزایش سن احتمال دارد تا عدسی چشم از حالت شفاف به کدر تبدیل شود که در نتیجهی این اتفاق بیماری آب مروارید یا کاتاراکت رخ میدهد. اما توجه داشته باشید که همیشه بیماری آب مروارید تنها مربوط به افزایش سن و پیری نیست. در مواردی نیز شرایط منجر میشود تا افراد در سنین جوانی نیز به آب مروارید مبتلا گردند. در این مطلب از وبسایت شفاف قصد داریم تا شما را با علت آب مروارید در جوانی آشنا کنیم. همچنين به شما پیشنهاد میدهیم تا این مقاله را نیز در رابطه با علت خستگی و خواب آلودگی بخوانید.
آب مروارید چیست؟
از بیماریهای شایع چشمی میتوان به آب مروارید یا کاتاراکت اشاره نمود. عدسی چشم به طور طبیعی شفاف بوده و جزئی محدب از ساختار چشم به شمار میرود. عدسی چشم به همراه قرنیه پرتوهای نور را شکسته و آن را بر روی شبکیه متمرکز میکند. طی عارضهی کاتاراکت، عدسی چشم تیره و تار میشود. در واقع در اغلب مواقع با افزایش سن، عدسی کدر و تیره شده و بینایی کاهش مییابد. دید فرد مبتلا به آب مروارید همچو زمانی است که از پشت شیشهی یخ زده یا مه آلود به اطراف نگاه کنید.
اغلب پیشرفت کاتاراکت بسیار آهسته بوده و این بیماری از همان ابتدا بینایی شما را مختل نمیکند. با گذشت زمان، در نهایت با اختلال در بینایی مواجه خواهید شد. در اوایل ابتلا، استفاده از عینک و زیاد کردن نور محیط میتواند کمک کننده باشد اما زمانی که بیماری پیشروی کرده و در فعالیتهای روزمره اختلال ایجاد میکند، ممکن است به درمانهایی همچون جراحی نیاز داشته باشید. آب مروارید ممکن است یک چشم یا هر دو چشم را درگیر کند.
آب مروارید در سنین جوانی
در شرایطی که عدسی چشم دچار مشکل شده و با افزایش تاری، کدر شدن و… موجب اختلال در بینایی چشم فرد شود، آب مروارید در جوانی رخ داده است. این اتفاق درست در زمانی ایجاد میشود که پروتئینهای موجود در عدسیها تجزیه شوند.
در آب مروارید در سنین جوانی، در گام اول شما با دو بینی، کدر شدن تصاویر و تاری دید مواجه خواهید بود. همچنین در شب دید خوبی نداشته و به نور نیز حساسیت خواهید داشت. اگر چه آب مروارید اغلب در افراد میانسال رخ میدهد، اما ممکن است به دلایل مختلف در جوانی نیز برای بیماران پدید آید.
علت آب مروارید چشم در جوانی
هر چند آب مروارید در جوانان چندان شایع نیست، اما شما با دانستن علت آب مروارید در جوانی میتوانید از بروز آن جلوگیری نمایید. در ادامه به برخی از دلایل ایجاد آب مروارید در جوانی اشاره میکنیم:
فشار خون بالا
داشتن فشار خون بالا از مهم ترین عوامل ایجاد کنندهی آب مروارید در جوانی است. رگهای خونی، نه تنها خون را به قلب و اندامها، بلکه به چشمان شما نیز میبرند. فشار خون بالا معمولا موجب مشکلات قلبی و کلیوی میشود. همچنین میتواند بینایی شما را تحت تاثیر قرار داده و به آب مروارید منجر شود.
ابتلا به دیابت
یکی دیگر از دلایل آب مروارید در جوانی دیابت است. بیماران مبتلا به دیابت، دو برابر سایر افراد در معرض ابتلا به آب مروارید قرار دارند. علت شروع زودرس آب مروارید در جوانان قند خون کنترل نشده است.
نزدیک بینی بالا
طبق مطالعات مختلف، افراد مبتلا به نزدیک بینی با درجهی بالا، به ویژه اگر این مشکل زود و یا قبل از بیست سالگی آغاز شده و تشخیص داده شود، احتمال بیشتری دارد تا در آینده به آب مروارید مبتلا شوند. افزایش طول محوری کره چشم در افراد نزدیک بین ممکن است از رسیدن مواد مغذی به پشت عدسی چشم جلوگیری کند؛ در نتیجه عدسی شفافیت خود را از دست داده و شروع به تشکیل آب مروارید میکنند.
آسیب تروماتیک به چشم
وارد آمدن یک نیروی صریح به چشم میتواند منجر به کدر شدن همه یا بخشی از عدسی چشم شود. در چنین شرایطی درمان آب مروارید بسته به عوامل مختلفی است همچون شدت نیروی بلانت، در حال گسترش یا ثابت بودن آسیب و سلامتی بیمار.
داشتن سابقهی خانوادگی آب مروارید
هر چند افزایش سن ما را در معرض خطر ابتلا به آب مروارید قرار میدهد، اما یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در ابتلا به آب مروارید سابقهی خانوادگی است. بنابراین اگر در بستگان نزدیک شما کسی مبتلا به آب مروارید آسیا، احتمال ابتلای شما به آب مروارید بیشتر از کسانی است که سابقهی خانوادگی آب مروارید ندارند.
مصرف داروهای استروئیدی
استفادهی مداوم از برخی داروها همچون استاتینها و استروئیدها، منجر به شکل گیری آب مروارید در جوانی خواهد شد.
چاقی بیش از حد
داشتن رژیم غذایی نامناسب و ابتلا به چاقی، احتمال ابتلا به بیماریهای مرتبط با چشم همچون آب مروارید را افزایش میدهد. در این حالت چشمها تحت فشار فزایندهای ناشی از فشار خون بالا، استرس اکسیداتیو و اختلال در متابولیسم قرار گرفته که همگی با افزایش سطح وزن مرتبط هستند.
سیگار کشیدن
بیشک نمیتوان از اثرات شدید سیگار بر ریهها و قلب چشم پوشی کرد. بنا بر تحقیقات انجام شده، خطر ابتلا به آب مروارید در جوانی در افراد سیگاری دو برابر سایر افراد است. این به این معناست که هر چقدر بیشتر سیگار بکشید، احتمال ابتلا به آب مروارید نیز بیشتر خواهد شد.
مصرف بیش از حد الکل
مصرف الکل موجب تضعیف ماهیچههای چشم شما شده و میتواند به اعصاب بینایی شما آسیب برساند. وظیفهی است اعصاب ارسال تصاویر به مغز شما است. الکل باعث کند شدن ارتباط بین چشم و مغز خواهد شد و در ادامه با مصرف بیش از حد آن، شما در معرض ابتلا به آب مروارید قرار خواهید گرفت.
علائم آب مروارید در جوانی
مهمترین علائم آب مروارید در جوانی اغلب توسط افراد عادی نیز قابل تشخیص بوده و با کمی دقت میتوانید متوجه این موضوع شوید. یکی از علائم آب مروارید در جوانی، آب آوردن چشم است. در ادامه مهمترین علائم آب مروارید در جوانی را به شما خواهیم گفت:
– دید ابری: این تاری در ابتدا ممکن است خیلی کم باشد و مشکلی ایجاد نکند اما در صورت عدم درمان میزان تیرگی افزایش خواهد یافت.
– ایجاد هالههای نور: از دیگر علائم آب مروارید در جوانی پدیدار شدن حلقههای نور در اطراف منبع نور است. اغلب این مشکل در شب رخ داده و یکی از نشانههای فوری آب مروارید است.
– مشکلات دید در شب: این علامت زودتر از بقیه خود را نشان میدهد. در ابتدا به دلیل نور کافی در طول روز، این اتفاق منجر به مشکل خاصی نمیشود اما در هنگام شب به دلیل نور ناکافی، مشکلاتی را برای بینایی فرد ایجاد خواهد کرد. تیرگی دید ناشی از آب مروارید، ممکن است باعث ایجاد سایههای قهوهای یا زرد در بینایی شود و این مشکلات در شب ممکن است منجر به ايجاد مشکلاتی در رانندگی و کارهایی که در به نور کافی احتیاج دارند شود.
نیاز مداوم به تغییر لنز و شیشهی عینک: افراد مبتلا به آب مروارید که از لنز یا عینک استفاده میکنند، با مشکل دیگری نیز مواجه هستند. آب مروارید موجب شده تا فرد به طور مداوم مثبت هر چند ماه یکبار یا هر یکسال با مشکل رو به رو شده و نیاز به تغییر لنز یا عینک داشته باشد. در شرایط عادی، تغییر لنز یا عینک بایستی هر چند سال یک بار انجام شود اما در شرایطی که فرد مبتلا به آب مروارید یا سایر بیماریهای چشمی باشد، نیاز است تا این به روز رسانی سریعتر انجام شود.